Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Negratulovať, znel hlavný pokyn pre Trumpa, ten Putinovi zagratuloval aj tak

 Webnoviny  22. marec 2018  233  
Negratulovať, znel hlavný pokyn pre Trumpa, ten Putinovi zagratuloval aj tak

WASHINGTON 22. marca (WebNoviny.sk) - Americký prezident Donald Trump v utorok zablahoželal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu v nedeľňajších voľbách aj napriek tomu, že jeho poradcovia ho pred tým vystríhali.

K utorňajšiemu telefonátu s Putinom dostal Trump od tímu svojich poradcov písomné poznámky, pričom hlavný pokyn, napísaný veľkými tlačenými písmenami, znel Negratulovať. Prezident si však nakoniec spravil po svojom.

Americkému denníku The Washington Post a tlačovej agentúre Associated Press to potvrdil Trumpov poradca, ktorý si prial zostať v anonymite.

Trump telefonoval Putinovi až v utorok


Biely dom tieto informácie nepoprel, uviedol len, že zverejňovanie písomných inštrukcií pre prezidenta a ich sprístupňovanie médiám je "podľa všetkého nelegálne".

Odporúčame:
Trump zablahoželal Putinovi k víťazstvu vo voľbách, výsledok ho neprekvapil

Trump telefonoval Putinovi až v utorok, teda netradične až po dvoch dňoch od ruských volieb. Ešte v pondelok pritom Biely dom uvádzal, že Trump Putinovi blahoželať neplánuje. Biely dom sa pôvodne v pondelok k ruským prezidentským voľbám vyjadril iba s tým, že "nie je prekvapený ich výsledkom".

McCainova kritika


Trumpov telefonát Putinovi prišiel až po tom, ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ironicky skonštatoval, že Trump "pri svojom náročnom programe možno len nemal čas" na gratuláciu a možno ešte zavolá neskôr.

Odporúčame:
Diktátorom sa negratuluje, kritizoval McCain blahoprajný Trumpov telefonát Putinovi

Prezidentovu gratuláciu Putinovi kritizovalo viacero amerických politikov vrátane známeho republikánskeho kongresmana Johna McCaina, ktorý patrí k najtvrdším Trumpovým kritikom. "Americký prezident nevedie slobodný svet takým spôsobom, že gratuluje diktátorom k víťazstvu vo falošných voľbách," vyhlásil McCain, ktorý Putina v minulosti označil za vraha a gangstra.

Odporúčame:
Aktualizované: Vladimir Putin suverénne vyhral prezidentské voľby v Rusku

Putin dosiahol v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok - 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov. Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov.

Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Viac k témam: Donald Trump, prezidentské voľby v Rusku, Rusko, USA, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk - Negratulovať, znel hlavný pokyn pre Trumpa, ten Putinovi zagratuloval aj tak © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.