Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Trump negratuloval Putinovi k víťazstvu vo voľbách, podľa hovorcu Kremľa asi nemal čas

 Webnoviny  20. marec 2018  252  
Trump negratuloval Putinovi k víťazstvu vo voľbách, podľa hovorcu Kremľa asi nemal čas

MOSKVA 20. marca (WebNoviny.sk) - Ruské vedenie v utorok odmietlo, že by sa prezident Vladimir Putin, ktorý bol v nedeľňajších voľbách znovuzvolený na ďalšie funkčné obdobie, cítil dotknutý tým, že mu americký prezident Donald Trump negratuloval k víťazstvu.

Blahoželania k dôležitým volebným víťazstvám sú medzi partnerskými krajinami bežné, medzi Ruskom a Spojenými štátmi však momentálne panuje napätie. Biely dom sa k ruským prezidentským voľbám v pondelok vyjadril iba s tým, že "nie je prekvapený ich výsledkom".

Odporúčame:
Aktualizované: Vladimir Putin suverénne vyhral prezidentské voľby v Rusku

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov napriek tomu nepovažuje ticho z Washingtonu za "nepriateľský krok". Na utorňajšom brífingu ruským novinárom povedal, že Trump "pri svojom náročnom programe možno len nemal čas" na telefonát do Moskvy. Peskov poznamenal, že možno ešte zavolá neskôr.

Putin získal v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok - 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov. Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov. Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Viac k témam: Donald Trump, prezidentské voľby v Rusku, Rusko, USA, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk - Trump negratuloval Putinovi k víťazstvu vo voľbách, podľa hovorcu Kremľa asi nemal čas © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.