Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Moskva je podľa Putina pripravená spolupracovať na vyšetrovaní otrávenia Skripaľa

 Webnoviny  19. marec 2018  308  
Moskva je podľa Putina pripravená spolupracovať na vyšetrovaní otrávenia Skripaľa

MOSKVA 19. marca (WebNoviny.sk) - Opätovne zvolený ruský prezident Vladimir Putin sa vyjadril, že Rusko je pripravené pomôcť Veľkej Británii pri vyšetrovaní otrávenia bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Povedal to po zverejnení predbežných výsledkov nedeľných prezidentských volieb. K incidentu sa pritom vyjadril prvý raz.

Obvinenie Británie, podľa ktorého je za otrávením Skripaľovcov Rusko, označil za nezmysel. Útok nazval tragédiou, poznamenal však, že ak by bývalého špióna s dcérou skutočne otrávili sovietskou nervovoparalytickou látkou, boli by na mieste mŕtvi.

Doplnil tiež, že je nezmysel predpokladať, že by Rusko pripravilo takýto útok krátko pred prezidentskými voľbami a tiež predtým, ako sa majú v lete v krajine uskutočniť majstrovstvá sveta vo futbale.

Vyhostení britskí diplomati


Rusko v súvislosti s otrávením Skripaľa a jeho dcéry z krajiny vyhostilo 23 britských diplomatov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že nariaďuje zatvorenie British Council v krajine a ruší tiež dohodu o znovuotvorení britského konzulátu v Petrohrade. Diplomati majú krajinu opustiť do týždňa.

Odporúčame:
Na všetky jedovaté látky existujú protilátky, Rusko sa bráni obvineniam o otrávení Skripaľa

Reagovali tak na vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá v stredu oznámila, že sa Spojené kráľovstvo rozhodlo z krajiny vyhostiť 23 ruských diplomatov, zmraziť vzťahy s Ruskom na vysokej úrovni a rozšíriť protiruské ekonomické sankcie.

Výsledkom týchto opatrení je napríklad zrušenie pozvánky pre ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na návštevu krajiny či neúčasť členov kráľovskej rodiny a politikov na letných majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku.

Otrávení látkou známou ako Novičok


Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Obaja sú odvtedy v nemocnici v kritickom stave.

Mayová v pondelok v prejave na pôde britského parlamentu informovala, že obaja boli otrávení nervovoparalytickou látkou známou ako Novičok, ktorú vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny.

To, že sa táto látka objavila na území Veľkej Británie, má podľa nej len dve možné vysvetlenia - buď to bol útok zo strany ruského štátu, alebo Rusko stratilo kontrolu nad vysoko nebezpečnou smrtiacou látkou, ktorú vlastní. Británia, USA, Francúzsko aj Nemecko tvrdia, že za otrávením stojí Rusko. Moskva však obvinenia odmieta.

Viac k témam: Rusko, Sergej Skripaľ, Theresa Mayová, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk - Moskva je podľa Putina pripravená spolupracovať na vyšetrovaní otrávenia Skripaľa © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.