Piatok, 19. apríl 2024
Prevažne slnečno  7,5 °C
Mimoriadne správy

Veľká Británia chce mimoriadne stretnutie na pôde OSN v súvislosti s dvojitým agentom Skripaľom

 Webnoviny  14. marec 2018  284  
Veľká Británia chce mimoriadne stretnutie na pôde OSN v súvislosti s dvojitým agentom Skripaľom
LONDÝN 14. marca (WebNoviny.sk) - Veľká Británia vyzvala Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (OSN) na mimoriadne stretnutie v súvislosti s otrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa. Informoval o tom spravodajský portál BBC odvolávajúc sa na ministerstvo zahraničia.

Stalo sa tak po tom, čo Rusko v utorok odmietlo ultimátum zo strany Veľkej Británie, aby sa do utorka večera vyjadrilo k otázke, či stálo za otrávením Skripaľa a jeho dcéry Julie. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že incident, ktorý sa stal 4. marca v Salisbury, "nasleduje osvedčený vzor ruskej agresie".

Nová séria opatrení voči Rusku


Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s ultimátom plánuje oznámiť poslancom novú sériu opatrení voči Rusku ešte pred stretnutím OSN, ktoré sa očakáva tento večer, píše BBC. Kremeľ, ktorý akékoľvek spojenie s incidentom popiera, tvrdí, že akékoľvek kroky, ktoré premiérka podnikne povedú k "odvetným opatreniam".

Odporúčame:
Moskva odmietla ultimátum britskej premiérky, Trump stojí za Mayovou

Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome. Obaja sú odvtedy v nemocnici v kritickom stave. V nemocnici je aj policajt, ktorý s nimi ako prvý po útoku prišiel do styku, ten však už komunikuje s okolím.

Paralytickú látku vyrábal Sovietsky zväz


Mayová v pondelok v prejave na pôde britského parlamentu informovala, že Skripaľ a jeho déra Julia boli otrávení nervovo paralytickou látkou známou ako Novičok, ktorú vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny. To, že sa táto látka objavila na území Veľkej Británie, má podľa Mayovej len dve možné vysvetlenia - buď šlo o útok zo strany ruského štátu, alebo Rusko stratilo kontrolu nad vysoko nebezpečnou smrtiacou látkou, ktorú vlastní.

Odporúčame:
Britská premiérka obvinila Rusov z otrávenia agenta Skripaľa, tí hovoria o cirkusovom predstavení

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Viac k témam: OSN Organizácia spojených národov, Rusko, Sergej Skripaľ, Theresa Mayová, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Veľká Británia chce mimoriadne stretnutie na pôde OSN v súvislosti s dvojitým agentom Skripaľom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.