Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Severná Kórea musí podniknúť konkrétne kroky k denuklearizácii, vyhlásil premiér Šinzó Abe

 Webnoviny  13. marec 2018  357  
Severná Kórea musí podniknúť konkrétne kroky k denuklearizácii, vyhlásil premiér Šinzó Abe

TOKIO 13. marca (WebNoviny.sk) - Japonský premiér Šinzó Abe víta dialóg so Severnou Kóreou o jej denuklearizácii, krajina však podľa neho musí aj konať. Vyjadril sa tak počas utorkového stretnutia stretnutia s riaditeľom juhokórejskej spravodajskej služby Sun Hunom.

"Verím, že je neuveriteľne dôležité, aby Severná Kórea podnikla konkrétne kroky na dosiahnutie toho, čo povedala," vyjadril sa predseda vlády na začiatku spoločných rokovaní.

Sun pricestoval do Tokia, aby informoval japonských predstaviteľov o vývoji na Kórejskom polostrove. Riaditeľ spravodajskej služby bol členom delegácie, ktorá sa minulý týždeň stretla s lídrom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-unom v Pchjongjangu. "Myslím, že je veľmi významné, že predseda Kórejskej strany práce Kim Čong-un vyjadril vlastnými slovami svoje úmysly o denuklearizácii," vyjadril sa Sun.

Severokórejský líder sa v apríli stretne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, o mesiac neskôr zase s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Odporúčame:
Američania obvinili Severnú Kóreu zo smrti Kim Čong-nama a uvalili na krajinu nové sankcie

Japonský minister zahraničných vecí Taró Kóno po stretnutí so Sun Hunom v pondelok pripísal zmeny v postoji KĽDR narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodnej komunity. Tento tlak podľa neho musí pokračovať, až kým komunistická krajina nenaplní svoje sľuby konkrétnymi činmi.

Ďalší člen juhokórejskej delegácie, ktorá sa vrátila z Pchjongjangu, šéf národnej bezpečnosti Čchong Ui-jong, sa v pondelok zase stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a pochválil jeho úlohu v nedávnych pozitívnych zmenách na Kórejskom polostrove. Čínska hlava štátu sa podľa tamojšej štátnej televízie CCTV vyjadrila, že polostrov "čelí dôležitej príležitosti zmierňovania a dialógu".

Viac k témam: Japonsko, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Severná Kórea, Šinzó Abe
Zdroj: Webnoviny.sk - Severná Kórea musí podniknúť konkrétne kroky k denuklearizácii, vyhlásil premiér Šinzó Abe © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.