Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Marine Le Penová navrhla nový názov pre Národný front

 Webnoviny  11. marec 2018  357  
Marine Le Penová navrhla nový názov pre Národný front

PARÍŽ 11. marca (WebNoviny.sk) - Francúzska politička Marine Le Penová navrhla zmeniť názov jej krajne pravicovej strany Národný front na Národné združenie.

Líderka strany oznámila svoje rozhodnutie v nedeľu počas záverečnej reči v rámci dvojdňového stretnutia v meste Lille. Politička uviedla, že súčasný názov strany je spájaný s jej "slávnou minulosťou", no môže znamenať psychologickú bariéru pre potenciálnych nových členov a voličov.

Odporúčame:
Le Penová čelí predbežnému obvineniu za zverejnené fotografie obetí Islamského štátu

O zmene názvu budú hlasovať členovia strany. Le Penová dúfa, že zmena pomôže strane na ceste k moci. Už dlhšie sa snaží "očistiť" stranu od stigiem spojených s rasizmom a antisemitizmom. Ako píše agentúra AP, podľa dotazníka chce zmeniť názov strany 52 percent jej členov. Otec političky Jean-Marie Le Pen, ktorý v roku 1972 založil stranu, označil zmenu názvu za zradu.

Národný front si v nedeľu zároveň opätovne zvolil do vedenia Le Penovú, ktorá bola jedinou kandidátkou na túto funkciu. Jej otcovi odobrali titul čestný predseda strany a zakázali mu zúčastniť sa na stretnutí v Lille.

Viac k témam: Francúzsko, Jean-Marie Le Pen, Marine Le Penová, Národný front
Zdroj: Webnoviny.sk - Marine Le Penová navrhla nový názov pre Národný front © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.