Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pri Austrálii našli vrak lietadlovej lode, ktorá sa pred 76 rokmi potopila počas druhej svetovej vojny

 Webnoviny   6. marec 2018  397  
Pri Austrálii našli vrak lietadlovej lode, ktorá sa pred 76 rokmi potopila počas druhej svetovej vojny

SYDNEY 6. marca (WebNoviny.sk) - Pri Austrálii našli vrak americkej lietadlovej lode, ktorá sa potopila počas druhej svetovej vojny. Loď USS Lexington sa podarilo lokalizovať v Koralovom mori v hĺbke asi tri kilometre, približne 800 kilometrov od východného pobrežia Austrálie.

Loď sa potopila počas bitky v Koralovom mori v dňoch 4. až 8. mája 1942. Počas bojov zahynulo 216 členov jej posádky, vyše 2 000 ďalších sa podarilo zachrániť.

Americké námorníctvo potvrdilo, že vrak objavil pátrací tím vedený spoluzakladateľom Microsoftu Paulom Allenom. Zábery ukazujú, že je dobre zachovaný. Spolu s loďou objavili aj 11 z jej 35 lietadiel.

Bitka v Koralovom mori bola dôležitou bitkou druhej svetovej vojny. Považuje sa za kľúčový moment zastavenia postupu Japonska v Tichomorí. Lexington potopili americké sily po tom, čo ju počas bitky zasiahli viaceré japonské torpéda a bomby a ťažko ju pri tom poškodili.

Viac k témam: druhá svetová vojna, lietadlová loď
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri Austrálii našli vrak lietadlovej lode, ktorá sa pred 76 rokmi potopila počas druhej svetovej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.