Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  12,8 °C
Mimoriadne správy

Bezpečnostná rada prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii, na žiadosť Ruska je bez termínu

 Webnoviny  24. február 2018  236  
Bezpečnostná rada prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii, na žiadosť Ruska je bez termínu

NEW YORK 24. februára (WebNoviny.sk) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala v sobotu po jednodňovom odklade spôsobenom odporom zo strany Ruska rezolúciu, ktorá požaduje prímerie medzi všetkými bojujúcimi stranami v Sýrii.

Prímerie má umožniť mimovládnym organizáciám doručiť humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým vojnou a tiež evakuovať ranených z oblastí zasiahnutých bojmi a poskytnúť im pokiaľ možno adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Ruský postoj nebol prekvapivý


Prímerie má trvať 30 dní, no na žiadosť Ruska rezolúcia nakoniec neobsahuje termín, kedy sa má vlastne začať. Podľa pôvodného návrhu rezolúcie, ktorú predkladali Švédsko a Kuvajt, sa malo prímerie začať do 72 hodín po prijatí rezolúcie. S tým ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia od začiatku nesúhlasil a označoval takýto plán prímeria za "nerealistický".

Ruský postoj nebol prekvapivý, Rusko je totiž jednou zo strán konfliktu v Sýrii, kde bojuje po boku sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Jeho vojská v novej ofenzíve, ktorá sa začala minulú nedeľu, podľa posledných údajov britskej mimovládnej organizácie Sýrske observatórium pre ľudské práva pripravili o život už 462 obyvateľov východných predmestí sýrskej metropoly Damask. Pozorovatelia navyše predpokladajú, že po masívnom bombardovaní oblastí, ktoré doteraz ovládala protiasadovská opozícia, bude nasledovať aj pozemný útok.

Ďalšie obete bez termínu


Postoj Ruska k rezolúcii o prímerí v Sýrii sa snažili na poslednú chvíľu zmeniť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorí v piatok napísali spoločný list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a žiadali ho v ňom, aby Moskva prijatie rezolúcie o prímerí v BR umožnila.

Hoci americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haley svojmu ruskému kolegovi opakovane vysvetľovala, že ak v rezolúcii nebude konkrétny termín, bude to znamenať ďalšie obete bojov v Sýrii, Rusko nakoniec konkrétneho namiesto termínu presadilo do textu rezolúcie formuláciu, že prímerie sa má začať "bezodkladne".

Prímerie nariadené rezolúciou BR OSN pripúšťa aj jednu výnimku - povolené je pokračovať v boji proti Islamskému štátu a al-Kájde.

Viac k témam: Bezpečnostná rada OSN, Rusko, Sýria
Zdroj: Webnoviny.sk - Bezpečnostná rada prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii, na žiadosť Ruska je bez termínu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.