Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Úradným jazykom Macedónska sa stala aj albánčina, parlament vyhovel štvrtine obyvateľstva

 Webnoviny  11. január 2018  57  
Úradným jazykom Macedónska sa stala aj albánčina, parlament vyhovel štvrtine obyvateľstva

SKOPJE 11. januára (WebNoviny.sk) - Macedónski poslanci vo štvrtok prijali zákon, ktorý ustanovuje albánčinu ako druhý úradný jazyk krajiny. Zo 120-členného parlamentu vyslovilo legislatíve podporu 69 zákonodarcov, členovia hlavnej opozičnej strany hlasovanie bojkotovali. Aby vošla do platnosti, musí ju ešte schváliť prezident.

Etnickí Albánci tvoria zhruba štvrtinu macedónskeho obyvateľstva a nový zákon im umožňuje používať albánčinu počas komunikácie s oficiálnymi inštitúciami po celej krajine.

Odporúčame:
Trumpovo vyšetrovanie porušuje medzinárodné obchodné štandardy, bráni sa Čína

Predošlá legislatíva im to umožňovala len v oblastiach, kde ich menšina tvorila viac ako 20 percent obyvateľstva. Tento zákon prijali po mierovej dohode z roku 2001 uzavretej na konci ozbrojeného konfliktu rebelov z radov etnických Albáncov a vládnych síl.

Viac k témam: Albánsko, Macedónsko, úradný jazyk
Zdroj: Webnoviny.sk - Úradným jazykom Macedónska sa stala aj albánčina, parlament vyhovel štvrtine obyvateľstva © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.