Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Aktualizované: Trump podľa Hamasu „otvoril brány do pekla“, k otázke Jeruzalema sa zíde Bezpečnostná rada OSN

 Webnoviny   7. december 2017  48  
Aktualizované: Trump podľa Hamasu „otvoril brány do pekla“, k otázke Jeruzalema sa zíde Bezpečnostná rada OSN


  • aktualizované 7. decembra, 22:01


WASHINGTON 7. decembra (WebNoviny.sk) — Stredajšie rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa napriek varovaniam uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela vyvolalo ostré odozvy zo strany svetových politických lídrov. Vláda Saudskej Arábie oznámila, že tento krok považuje za "neoprávnený a nezodpovedný".

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás rozhodnutie označil za "poľutovaniahodné" a vyhlásil, že Spojené štáty už viac nemôžu pôsobiť ako sprostredkovateľ v rámci blízkovýchodného mierového procesu. Palestínske hnutie Hamas zas vyhlásilo, že Trump "otvoril brány do pekla" .

Macron a Merkelová rozhodnutie nepodporujú


Britská premiérka Theresa Mayová skonštatovala, že krok neprispeje k snahám o dosiahnutie mieru v regióne. Lídri Nemecka a Francúzska Angela Merkelová a Emmanuel Macron uviedli, že rozhodnutie nepodporujú a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová nad ním vyjadrila "hlboké znepokojenie".

Vo všeobecnosti Trumpovo rozhodnutie odsúdil celý arabský i širší moslimský svet vrátane amerických spojencov.

Odporúčame:
Donald Trump oficiálne uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, jeho krok môže vyvolať napätie

Generálny tajomník OSN António Guterres po Trumpovom oznámení povedal, že problematiku je potrebné vyriešiť prostredníctvom priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Zároveň varoval, že "jednostranné opatrenia" by mohli zmariť vyhliadky na mier a "neexistuje alternatíva k dvojštátnemu riešeniu".

Mimoriadne zasadnutie OSN


Otázkou Jeruzalema, ktorá sa vyhrotila po tom, čo Spojené štáty uznali toto mesto za metropolu Izraela, sa v piatok na mimoriadnom rokovaní bude zaoberať aj Bezpečnostná rada (BR) OSN. Informoval o tom vo štvrtok Koro Besšo, veľvyslanec Japonska, ktoré momentálne rade predsedá.

Japonsko o zvolanie BR vo štvrtok požiadalo Švédsko v mene ôsmich členských krajín rady, nespokojných s krokom USA. Medzi krajinami, ktoré žiadali o zvolanie rady, je napríklad aj Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko.

Odporúčame:
Jeruzalem je miesto pre všetkých, vyhlásil pápež František a žiada zachovať „status quo“

Trump oznámil, že Spojené štáty od stredy oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Zároveň nariadil vláde, aby začala s prípravami na presťahovanie americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Izrael tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie.



Viac k témam: António Guterres, Bezpečnostná rada OSN, Donald Trump, Izrael, Jeruzalem, OSN Organizácia spojených národov, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Trump podľa Hamasu „otvoril brány do pekla“, k otázke Jeruzalema sa zíde Bezpečnostná rada OSN © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie článku

Značky

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.