Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Exriaditeľ CIA varoval Rusko pred zasahovaním do amerických volieb

 Webnoviny  24. máj 2017  383  
Exriaditeľ CIA varoval Rusko pred zasahovaním do amerických volieb

WASHINGTON 24. mája (WebNoviny.sk) - Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v utorok v Kongrese vyhlásil, že vlani v lete osobne varoval Rusko pred zasahovaním do amerických prezidentských volieb.

Brennan pred výborom Snemovne reprezentantov pre tajné služby povedal, že kontakty Ruska s ľuďmi podieľajúcimi sa na kampani Donalda Trumpa ho natoľko znepokojovali, že si zavolal najvyšších predstaviteľov kontrarozviedky a nariadil im, aby sa na tieto kontakty zamerali.

Nátlak zákonodarcov


Bývalý riaditeľ CIA dodal, že mal vtedy k dispozícii tajné informácie, o ktorých nemôže detailne rozprávať na verejnom vypočúvaní.

Odporúčame:
Putin ponúkol zverejnenie prepisu rozhovoru Trumpa s Lavrovom

Brennan bol podľa svojich slov znepokojený, "pretože vedel o ruských snahách zlákať určitých jednotlivcov" - Rusi sa pokúšali buď získať na svoju stranu prípadných informátorov z radov tajných služieb, alebo od nich aspoň mimovoľne vytiahnuť informácie.

Exriaditeľ CIA na nátlak zákonodarcov v utorok zdôraznil, že nemôže povedať, či k tajnej dohode medzi členmi Trumpovho štábu a Rusmi naozaj došlo. Dodal, že to musí zistiť a stanoviť Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Rozsiahle vyšetrovanie


Brennan ďalej vyhlásil, že ruská vláda vyvíjala agresívne, rozsiahle úsilie s cieľom zasiahnuť do amerických prezidentských volieb a že on osobne, priamo varoval šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pred takýmto zasahovaním.

Odporúčame:
Vyšetrovanie stykov s Ruskom podľa Trumpa veľmi ubližuje USA

Brennan dodal, že šéfovi FSB Alexandrovi Bortnikovovi v auguste povedal, že zasahovanie do volieb v USA bude mať "opačný účinok".

Bortnikov tieto obvinenia poprel, ale dodal, že o vyjadreniach Brennana informuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Rozsiahle prešetrovanie kontaktov Ruska s Trumpovým volebným štábom vrhá na Biely dom tieň už celé mesiace.



Viac k témam: CIA Central Intelligence Agency, Donald Trump, John Brennan, prezidentské voľby v USA, Rusko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Exriaditeľ CIA varoval Rusko pred zasahovaním do amerických volieb © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.