Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Slovensko nie je len Bratislava, tvrdia autori petície a upozorňujú na rozvoj kultúry v regiónoch

 Webnoviny  16. apríl 2018  370  
Slovensko nie je len Bratislava, tvrdia autori petície a upozorňujú na rozvoj kultúry v regiónoch

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) - Na slabú pozornosť, ktorú štát venuje rozvoju kultúry na regionálnej úrovni, upozorňuje petícia „Slovensko nie je len Bratislava!“.

Petícia, ktorú jej autori zverejnili uplynulý víkend  na webovej stránke, konkrétne žiada, aby sa „ministerstvo kultúry a nová vláda začali zaujímať o kultúru v regiónoch a zveľaďovať naše kultúrne poklady a nie odsúvať na vedľajšiu koľaj a chváliť sa nimi len ako atraktívny darček významným návštevám“. V pondelok ciele petície vyhlásili na tlačovej besede v Martine pred starou budovou Matice slovenskej.

Regionálna kultúra na vedľajšej koľaji


Ako agentúru SITA informoval v tlačovej správe po pondelkovej tlačovej besede člen petičného tímu Ján Konček: „Vidíme, ako sa podporujú veľké kultúrne akcie konané najmä v Bratislave a kultúra v regiónoch sa dostáva na vedľajšiu koľaj. Tento žalostný stav je nutné urýchlene zmeniť a začať riešiť. Veď bohatstvo nášho národa pramení práve z regiónov a najmä tu je potrebné vychovávať nové generácie muzikantov, spevákov, folkloristov či majstrov. Napríklad náš tradičný nástroj fujaru už dnes pomaly nemá kto vyrábať a neexistuje nová generácia majstrov“.

Odporúčame:
Minister Lajčák má obavy z možnej nízkej volebnej účasti na voľbách do europarlamentu

Autori petície si vážia prácu všetkých umelcov a kultúrnych pracovníkov vo všetkých mestách aj v Bratislave. Ako však pripomínajú, mnohí sa dostali na vrchol kariéry z malých obcí a miest. „Ak nebude fungovať regionálna kultúra, tak časom zanikne aj tá ‚veľká‘, lebo nebude miesta, kde by sa mohla zrodiť, učiť a rásť,“ cituje tlačová správa iniciátorku petície Evu Lacovú.

Tradície sú výkladnou skriňou národa


Petíciu podpísalo za dva dni 116 ľudí, medzi nimi aj herci Marek Geišberg či Lukáš Latinák, alebo divadelný režisér Matúš Oľha. Petícia pripomína, že „zvyky a tradície prameniace z regiónov Slovenska sú dnes výkladnou skriňou a atraktívnym vývozným artiklom slovenskej kultúry. O tejto skutočnosti svedčí aj fakt, že Slovenská republika má svoje miesto v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva“, kde je doteraz zapísaná Fujara - hudobný nástroj a jeho hudba, Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku, Tradičné bábkarstvo na Slovensku zapísané do svetového zoznamu UNESCO s Českou republikou pod názvom „Bábkarstvo na Slovensku a v Česku“, Horehronský viachlasný spev a Terchovská muzika.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Janka Burdová, ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa s iniciátormi petície Slovensko nie je len Bratislava! stretne v utorok 17. apríla. Ešte pred tým si vypočuje zástupcov signatárov výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát!, ktorá žiada odchod novej ministerky a obsadenie tohto postu odborníkom.

Viac k témam: kultúra, Ministerstvo kultúry SR, petícia, región, tradície
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko nie je len Bratislava, tvrdia autori petície a upozorňujú na rozvoj kultúry v regiónoch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.