Štvrtok, 25. apríl 2024
Prevažne slnečno  8 °C
Mimoriadne správy

Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán

 Webnoviny  22. marec 2018  328  
Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán

ŽILINA 22. marca (WebNoviny.sk) – Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová (OĽaNO - SaS - KDH - NOVA - OKS) sa chce počas svojho päťročného funkčného obdobia zamerať najmä na rodiny.

Strediská intervencie


Chce zriadiť nadáciu pre pomoc rodinám v núdzi a zároveň v každom regióne vybudovať centrum pre rodinu. „Budú slúžiť ako strediská krízovej intervencie, poskytovať poradenstvo rodinám v krízových situáciách, podporovať a organizovať finančné vzdelávanie rodín, aby dokázali predchádzať dlhovej pasci a následným exekúciám a aby im bola poskytnutá v takýchto prípadoch i pomoc. Súčasťou centra bude aj stredisko na pomoc obetiam trestných činov,“ povedala Jurinová.

Odporúčame:
Ľudia túžia po spravodlivom Slovensku a nechcú, aby nám vládla mafia, tvrdí líder OĽaNO Matovič

Pre podporu rodiny je podľa Jurinovej nevyhnutné aj kvalitné a dostupné zdravotníctvo. „Prvý kontakt s lekárom je najpodstatnejší. Uvedomujeme si akútny nedostatok lekárov v odľahlejších regiónoch. Využijeme preto eurofondy na zriadenie zdravotno-sociálnych integrovaných centier v spádových oblastiach jednotlivých regiónov kraja,“ uviedla.

Filozofia financovania


Žilinská krajská samospráva má tiež ambíciu vybudovať minimálne jeden stacionárny a jeden mobilný hospic pre nevyliečiteľne chorých pacientov. Plánuje zvyšovať aj kapacity v sociálnych zariadeniach. „Sústredíme sa na menšie komunitné zariadenia, ktoré pre klientov poskytujú lepšie služby,“ povedala Jurinová.

Odporúčame:
Rozhodnutie prezidenta Kisku vníma Sulíkova SaS ako výnimočné vo výnimočnej situácii

Kraj sa chystá založiť aj vlastný sociálny podnik. „Túto spoločnosť využijeme v sociálnej pomoci, ale aj na drobné práce. Bude to lacnejšie a zároveň zásadne obmedzíme priestor pre korupčné správanie sa,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. V oblasti vzdelávania sa chce nové vedenie zamerať na moderné vzdelávanie s novými predmetmi, aby sa absolventi dokázali lepšie uplatniť na trhu práce.

Jurinová chce zmeniť aj filozofiu financovania školských zariadení. „Deti a mládež si pri vzdelávaní zaslúžia rovnaký prístup, preto Žilinský samosprávny kraj zabezpečí zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných školských a vzdelávacích zariadení,“ povedala Erika Jurinová.

Viac k témam: Erika Jurinová, ŽSK Žilinský samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk - Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.