Sobota, 20. apríl 2024
Slabý dážď  8 °C
Mimoriadne správy

Drucker sa chce stretnúť s organizátormi demonštrácií, policajným vyšetrovateľom adresoval výzvu

 Webnoviny  22. marec 2018  236  
Drucker sa chce stretnúť s organizátormi demonštrácií, policajným vyšetrovateľom adresoval výzvu

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) -  Nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) zároveň vyzýva vyšetrovateľov a každého v policajnom zbore, aby sa nebáli dodržiavať zákon.

"Aby sa nebáli oponovať autoritám, ktoré na nich môžu vplývať. Ja neviem, či sa to deje, alebo nedeje, ale počúvame o tom, či môže dochádzať, alebo nemôže dochádzať k ovplyvňovaniu vyšetrovania," povedal novinárom vo štvrtok po svojom vymenovaní do funkcie.

Odporúčame:
Vražda Kuciaka bude vyšetrená, tvrdí Pellegrini a dúfa v upokojenie situácie na Slovensku

Zo zákona by sa tak podľa Druckera diať nemalo. Preto vyzýva, aby sa policajti nebáli "tvrdo odmietať akékoľvek vplývanie na vyšetrovací proces". Podľa vlastných slov sa Drucker zamýšľa nad zavedením anonymného systému nahlasovania a prešetrovania podobných udalostí. "Nechcem vytvárať oportunizmus v silových zložkách, aby kto s kým súťažil o nejaký vplyv. Je veľmi dôležitá stabilita v Policajnom zbore," zdôraznil.

Voľba nového policajného prezidenta


Minister zároveň vyjadril vôľu stretnúť sa spolu s premiérom Petrom Pellegrinim s organizátormi protestov "Za slušné Slovensko". "Hľadáme čo najskorší termín, pravdepodobne to bude v pondelok," povedal. Stretnutie má tiež naplánované s aktuálnym prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom.

Odporúčame:
Prezident Kiska pripomenul novým ministrom dôveru ľudí, s Druckerom našli spoločnú reč

"Určite sa sním chcem stretnúť v čo najkratšom čase, už som s ním krátko hovoril," povedal Drucker s tým, že nechce pod vplyvom tlaku, bez toho aby mal dôkazy a argumenty, "stínať hlavy". "Ale rozumiem, nie som hluchý ani slepý, aká je atmosféra," zdôraznil.

Podľa Druckera je momentálne kľúčová príprava legislatívy o výbere a voľbe nového prezidenta Policajného zboru. "Čím už je determinované, že v prípade čo najkratšieho času, verím, že v priebehu niekoľkých mesiacov dôjde k novému výberu policajného prezidenta," dodal.

Hovoril aj s exministrom Kaliňákom


Nový minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) by si mal ešte vo štvrtok oficiálne prebrať ministerstvo. Ako uviedol pred štvrtkovým zasadnutím vlády SR, krátko debatoval s exministrom Robertom Kaliňákom (Smer-SD) o fungovaní rezortu. Ako však uviedol, sám sa musí oboznámiť so všetkými procesmi osobne.

Odporúčame:
Ministri vo vláde Petra Pellegriniho: Smer-SD ich má najviac, SNS a Most-Híd po troch (foto)

Po novom by sa malo zmeniť vedenie Policajného zboru, kedy by k samotnej výmene funkcionárov mohlo prísť, nevedel konkretizovať. Vyjadril sa tiež k Programovému vyhláseniu vlády, v ktorom zostali texty o slovenskom predsedníctve či poklese nezamestnanosti pod úroveň 10 percent. "Myslím si že by to tam nemalo byť obsiahnuté, ide skôr o formálne záležitosti," uviedol Drucker.

 

Viac k témam: Ján Kuciak, ministerstvo vnútra SR, Peter Pellegrini, pochod "Za slušné Slovensko", Polícia SR, politická kríza, Tomáš Drucker
Zdroj: Webnoviny.sk - Drucker sa chce stretnúť s organizátormi demonštrácií, policajným vyšetrovateľom adresoval výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.