Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Časť Slovenska potrápi vietor, pre okresy Tvrdošín a Námestovo platí výstraha pred ľadovou povodňou

 Webnoviny  11. marec 2018  304  
Časť Slovenska potrápi vietor, pre okresy Tvrdošín a Námestovo platí výstraha pred ľadovou povodňou

BRATISLAVA 11. marca (WebNoviny.sk) - Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Námestovo a Tvrdošín výstrahu 1. stupňa pred ľadovou povodňou. Ako uvádza SHMÚ na svojej internetovej stránke, výstrahu vydal do 12. marca do 7.00.

Vzhľadom na oteplenie sa v okrese Námestovo a Tvrdošín na tokoch vytvárajú ľadové úkazy (chod ľadu a ľadová zápcha), ktoré spôsobujú vzdutie vodných stavov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Odporúčame:
Vysokohorskí záchranári opäť zasahovali vo Vysokých Tatrách, išlo aj o českých turistov

Pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa pred vetrom. SHMÚ očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 35 m/s (110 - 125 km/h).

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Viac k témam: počasie, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav
Zdroj: Webnoviny.sk - Časť Slovenska potrápi vietor, pre okresy Tvrdošín a Námestovo platí výstraha pred ľadovou povodňou © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.