Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Chrípka typu B zabíjala v Banskobystrickom okrese, zaznamenali aj tri prípady žltačky typu A

 Webnoviny   2. marec 2018  344  
Chrípka typu B zabíjala v Banskobystrickom okrese, zaznamenali aj tri prípady žltačky typu A

BANSKÁ BYSTRICA 2. marca (WebNoviny.sk) – Závažné akútne respiračné ochorenie (SARI) sa skončilo úmrtím 87-ročného pacienta, ktorý bol hospitalizovaný na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Prijali ho so sťaženým dýchaním a vysokými teplotami, ale napriek antibiotickej liečbe a snahe lekárov umrel.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, z pitevného nálezu tohto pacienta vyplynulo, že príčinou bola chrípka typu B. Išlo o jeden z dvoch prípadov SARI, ktorý sa vyskytol v tomto týždni v Banskobystrickom kraji.

Vážny stav 79-ročného muža


Ďalší prípad závažného akútneho respiračného ochorenia sa vyskytol u 79-ročného muža z okresu Revúca. Prvými príznakmi bolo sťažené dýchanie, dýchavica a vysoké teploty. V pondelok 26. februára ho hospitalizovali na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici v Revúcej.

Odporúčame:
Nízke teploty zvyšujú krvný tlak a poškodzujú srdcový rytmus, lekári radia zostať radšej doma

Nasadili mu antibiotickú liečbu a pomocou prístrojov podporili jeho dýchanie. „Pacient nebol očkovaný proti chrípke, no má rizikové faktory – cukrovku aj ischemickú chorobu srdca. Výsledky odberov na virológiu zatiaľ nie sú známe,“ doplnila Tolnayová.

Tri prípady žltačky typu A


Odborníci RÚVZ zaznamenali v kraji aj tri prípady žltačky typu A. Vírusovú hepatitídu typu A (VHA) potvrdili epidemiológovia z okresu Revúca v dvoch prípadoch, u 13-ročného dieťaťa a dospelej osoby z lokalít s nízkym hygienickým štandardom. Protiepidemické opatrenia zabezpečili pracovníci tamojšieho RÚVZ.

V okrese Rimavská Sobota sa vyskytlo toto ochorenie u 21-ročného muža z tohto regiónu. V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená priamym kontaktom v rodine a v kolektíve aktívna imunizácia. Pacient bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci.

Viac k témam: BBSK Banskobystrický samosprávny kraj, chrípka, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), zdravie, žltačka, žltačka typu A
Zdroj: Webnoviny.sk - Chrípka typu B zabíjala v Banskobystrickom okrese, zaznamenali aj tri prípady žltačky typu A © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.