Piatok, 19. apríl 2024
Polojasno  7 °C
Mimoriadne správy

Vydali výstrahy prvého a druhého stupňa, na severe Slovenska môže byť -28 °C

 Webnoviny  27. február 2018  301  
Vydali výstrahy prvého a druhého stupňa, na severe Slovenska môže byť -28 °C

BRATISLAVA 27. februára (WebNoviny.sk) – Na Slovensku pokračuje mrazivé počasie. Arktická zima by mala kulminovať v noci zo stredy na štvrtok, na ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy pred nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko.

Bez výstrah len juh západného Slovenska


Výstraha 2. stupňa platí pre celé stredné a sever východného Slovenska, kde môžu teploty v noci klesnúť až na -28 °C.

Odporúčame:
V dvoch okresoch na Slovensku hrozí ľadová povodeň, platí výstraha prvého stupňa

„Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ varujú meteorológovia.

Pre južnejšie časti stredného a východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa, teploty môžu klesnúť na -19 °C. Juh západného Slovenska je bez výstrah.

Koláče ľadovej triešte na Dunaji


Obyvatelia Devína a Bratislavy môžu vidieť plávať v Dunaji ľady. Ako vysvetlil SHMÚ, ide o koláče ľadovej triešte, ktoré sa mohutne tvoria na rieke Morava.

Ľadová triešť vznikne odtrhnutím dnového ľadu, ktorý sa vytvára pri celodenných silných mrazoch, a to zamŕzaním drobných čiastočiek vody, ktorá sa prichytáva na dne toku. Tam sa ľadové kryštáliky navzájom spájajú a hromadia. Hromadenie dnového ľadu môže upchávať tok.

„Momentálne na tokoch celého Slovenska je voda mimoriadne podchladená a mimoriadne nízke teploty vzduchu spôsobujú zosilňovanie ľadových javov v tokoch,“ informoval SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pred nebezpečenstvom ľadových povodní pre okresy Prievidza a Martin.

„Predpokladáme, že sa situácia bude zhoršovať a pribudnú ďalšie okresy s nebezpečenstvom ľadových povodní,“ konštatovali meteorológovia. Koncom týždňa by sa malo začať otepľovať a situácia by sa mala stabilizovať.

Viac k témam: mrazy, počasie, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav
Zdroj: Webnoviny.sk - Vydali výstrahy prvého a druhého stupňa, na severe Slovenska môže byť -28 °C © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.