Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Droba zložil sľub a je novým županom, Frešo má pracovať pre kraj ako externý poradca

 Webnoviny   4. december 2017  47  
Droba zložil sľub a je novým županom, Frešo má pracovať pre kraj ako externý poradca

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) - Nový predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, ako aj 49 zvolených poslancov krajského zastupiteľstva zložili na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí sľub. Pred sebou majú päťročné funkčné obdobie. Poslankyňa Mária Kisková svoju neúčasť ospravedlnila.

Odchádzajúci predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo stál na jeho čele osem rokov. “Ďakujem doterajšiemu zastupiteľstvu a novému chcem zaželať, aby sa mu podarilo kraj posunúť vpred spoločnými silami,“ povedal vo svojom príhovore Frešo.

Droba vyzliekol stranícke tričko


Nový predseda kraja Juraj Droba sa po zložení sľubu všetkým prítomným prihovoril.

“Obyvateľov Bratislavského samosprávneho kraja trápia podobné problémy ako na celom Slovensku. Je to doprava, školstvo, regionálny rozvoj a ďalšie. Chcem im povedať, že odhodlanie meniť veci k lepšiemu máme, preto si vyhrňme rukávy a poďme sa schuti pustiť do práce. Dnešným dňom si zároveň vyzliekam zelené stranícke tričko a budem pracovať pre obyvateľov kraja,“ povedal Droba. Dodal, že sa chce poďakovať doterajšiemu predsedovi kraja Pavlovi Frešovi a že je rád, že našli spoločnú reč.

“Prvé týždne môjho úsilia budem venovať tomu, aby som dal dohromady tím, s ktorým budeme spolu vykonávať náš volebný program. Za svoj tím budem považovať jednak zamestnancov BSK, ale aj poslancov a poslankyne zastupiteľstva. Dajte mi sto dní na to, aby som pripravil programové vyhlásenie, nebolo zvykom, aby predsedovia kraja predstavovali programové vyhlásenia, ja to však chcem určite spraviť,“ povedal na dnešnom brífingu po skončení zastupiteľstva Juraj Droba. Prvé zasadnutie nového zastupiteľstva bude 20. decembra o 9:00 na Úrade BSK.

Frešo bude externým poradcom


Podľa medializovaných informácií zostáva Pavol Frešo pracovať pre kraj ako externý poradca. Juraj Droba tieto informácie potvrdil s tým, že Pavol Frešo bude externým konzultantom na obdobie troch mesiacov. “Považujem to za úplne bežnú firemnú prax, keď odchádzajúci manažment je ešte k dispozícii za honorár pre ďalší manažment, aby prebehlo odovzdanie úradu hladko,“ povedal Droba.

Voliči v Bratislavskom kraji si 4. novembra vo voľbách do orgánov vyšších územných celkov mohli vyberať predsedu samosprávneho kraja zo 17 kandidátov a 50 poslancov z 356 uchádzačov. Bratislavský samosprávny kraj najbližších päť rokov povedie Juraj Droba (SaS, OĽANO, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ). Voliči mu odovzdali 36 864 (20,42 %) platných hlasov.

Druhú najvyššiu podporu získal nezávislý kandidát Rudolf Kusý. Toho volilo 33 489 (18,55 %) voličov. Milan Ftáčnik, ktorý tiež kandidoval ako nezávislý, v týchto voľbách presvedčil 31 638 (17,52 %) voličov. Doterajšieho šéfa kraja Pavla Freša podporilo 19 640 voličov (10,88 %). Volebná účasť v Bratislavskom samosprávnom kraji bola 31,34 percenta.



Viac k témam: BSK Bratislavský samosprávny kraj, Juraj Droba, Pavol Frešo, Župné voľby do VÚC 2017
Zdroj: Webnoviny.sk - Droba zložil sľub a je novým županom, Frešo má pracovať pre kraj ako externý poradca © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.