Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Uber sa chce čo najskôr vrátiť do Bratislavy, proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať

 Webnoviny  14. apríl 2018  360  
Uber sa chce čo najskôr vrátiť do Bratislavy, proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať

BRATISLAVA 13. apríla (WebNoviny.sk) - Alternatívna taxislužba Uber, fungujúca na základe mobilnej aplikácie, sa chce do Bratislavy opäť vrátiť. Môže sa odvolať proti rozhodnutiu súdu o zastavení činnosti v Bratislave, vrátane využívania vodičov a vozidiel v rozpore so zákonom o cestnej doprave. Okresný súd Bratislava I jej totiž nedávne rozhodnutie o neodkladnom opatrení doručil nesprávne.

"Súd nás informoval, že nám rozhodnutie nebolo doručené správne, preto máme teraz možnosť sa proti nemu odvolať. V tejto chvíli analyzujeme rozhodnutie súdu a odvoláme sa, akonáhle to bude možné, pretože sme presvedčení, že služby ako Uber by mali byť štandardnou súčasťou možností mobility v každom modernom meste," potvrdila v piatok pre agentúru SITA hovorkyňa Uberu pre SR a ČR Miroslava Jozová.

Najpopulárnejšia aplikácia v oblasti mobility


Uber urobí všetko pre to, aby sa mohol do Bratislavy čo najskôr vrátiť. "Pred dočasným pozastavením služby bol Uber najpopulárnejšou aplikáciou v oblasti mestskej mobility v Bratislave a podľa prieskumu si viac ako 80 percent ľudí v Bratislave praje, aby tu naša aplikácia aj naďalej ostala a fungovala," uviedla Jozová. Spoločnosť pozastavila prevádzku služby v Bratislave 27. marca dve hodiny pred polnocou.

Odporúčame:
Podmienky pre taxislužby musia platiť pre všetkých rovnako, reaguje ministerstvo na „stopku“ pre Uber

Podmienky podnikania v cestnej doprave, vrátane taxislužieb, musia podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR platiť pre všetkých rovnako. "Aj spoločnosť Uber môže na našom trhu fungovať, ak splní zákonom stanovené podmienky. Toto naše stanovisko je aj v súlade s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého majú byť spoločnosti ako Uber regulované ako taxislužba a musia spĺňať podmienky štátu, kde pôsobia,“ uviedol nedávno rezort dopravy pre agentúru SITA.

Technologický pokrok v poskytovaní služieb


Ministerstvo dopravy ďalej uviedlo, že zároveň vníma aj technologický pokrok v poskytovaní služieb a preto už dlhšiu dobu pripravuje zmenu príslušných zákonov, ktoré v niektorých oblastiach zjednodušia podnikanie v oblasti prepravy osôb na cestách.

"Pripravovanými zmenami navrhujeme, napríklad, upraviť podmienky pre udelenie koncesie, upravujeme bezúhonnosť prevádzkovateľa taxislužby, odbornú spôsobilosť a zároveň plánujeme vykonať zmeny v povinnosti mať parkovacie miesto," priblížil rezort dopravy.

Odporúčame:
Aktualizované: Uber po rozhodnutí súdu pozastavil prevádzku svojej služby v Bratislave

V spolupráci s Ministerstvom financií SR navrhuje aj možnosť určenia ceny doplniť aj o možnosť vypočítať cenu prostredníctvom digitálnej platformy. Chce vytvoriť spravodlivé prostredie pre poskytovanie služby taxi, kde všetci budú mať rovnaké podmienky, bez akýchkoľvek výnimiek.

Možnosť dodatočného príjmu


Aplikáciu Uber podľa spoločnosti používali v hlavnom meste denne stovky vodičov ako možnosť na dodatočný príjem. "Hoci väčšina z nich má aj iný zdroj príjmu, mnohí na aplikácii závisia, pretože Uber je skvelou príležitosťou uplatniť sa na trhu práce napríklad aj pre znevýhodnené skupiny ľudí. Ide o sluchovo postihnutých vodičov, ženy na materskej alebo rodičovskej dovolenke, alebo dôchodcov," upozornila Jozová. Aplikáciu podľa nej denne využívali tisíce ľudí a ich počet v medziročnom porovnaní vzrástol o 80 percent.

Súd rozhodol o neodkladnom opatrení voči Uberu na podnet Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov (OZKT). To označilo rozhodnutie súdu za logické vyústenie niekoľkomesačného boja za rovnosť podnikateľského prostredia v oblasti taxislužieb.

"Súd sa stotožnil s našimi tvrdeniami v plnom rozsahu, čím potvrdil skutočnosť, že spoločnosť Uber sprostredkúva taxislužbu prostredníctvom vodičov a vozidiel, ktoré sú v rozpore so zákonom, poškodzujú podnikateľské prostredie," uviedol pre agentúru SITA predseda OZKT Matej Krampl.

Viac k témam: Bratislava, mobilná aplikácia, súd, taxislužba, Uber
Zdroj: Webnoviny.sk - Uber sa chce čo najskôr vrátiť do Bratislavy, proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.