Štvrtok, 18. apríl 2024
Prevažne slnečno  7,1 °C
Mimoriadne správy

Najviac dlhodobo nezamestnaných má Prešovský kraj

 Webnoviny  31. marec 2018  320  
Najviac dlhodobo nezamestnaných má Prešovský kraj

BRATISLAVA 31. marca (WebNoviny.sk) - Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu februára tohto roka 41,3 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 19,1 tisíca ľudí. Viac ako štyri roky je tak v súčasnosti bez práce 21,3 % z celkového počtu nezamestnaných.

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu druhého mesiaca tohto roka oproti koncu februára vlaňajška klesol o 47,3 tisíca na 83,2 tisíca osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najhoršia situácia v Prešovskom kraji


Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu februára tohto roka išlo o 12,2 tisíca nezamestnaných.

Odporúčame:
Najmenej ľudí bez práce je v okrese Trnava, štyri okresy majú nezamestnanosť nad 15 percent

Prispeli k tomu predovšetkým okresy Prešov, Kežmarok a Vranov nad Topľou, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 1,7 tisíca. V Košickom kraji nemalo prácu viac ako štyri roky 11,9 tisíca evidovaných nezamestnaných.

Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo vyše 2,8 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Košice-okolie, Michalovce a Rožňava cez 1,8 tisíca takýchto osôb.

Nezamestnanosť klesla na 5,72 percenta


Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako štyri roky 9,4 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je 3,4 tisíca ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky.

Lepšia situácia je v Nitrianskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky na konci minulého mesiaca dosiahol 2,5 tisíca osôb. Nasleduje Žilinský kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje takisto 2,5 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet ľudí bez práce nad štyri roky predstavoval takmer 1,4 tisíca. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako štyri roky 712 ľudí a v Trnavskom kraji 595 osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu februára tohto roka oproti januáru klesla o 0,16 percentuálneho bodu na 5,72 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,67 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 158 444 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s januárom toho roka ide o pokles o 4631 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 70 221 osôb.

Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, nezamestnanosť, nezamestnanosť v SR, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR
Zdroj: Webnoviny.sk - Najviac dlhodobo nezamestnaných má Prešovský kraj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.