Štvrtok, 25. apríl 2024
Slnečno  7,5 °C
Mimoriadne správy

Ficova vláda bojuje proti nezákonnej ťažbe dreva novým zákonom, za porušenie hrozí sankciami

 Webnoviny  14. marec 2018  300  
Ficova vláda bojuje proti nezákonnej ťažbe dreva novým zákonom, za porušenie hrozí sankciami

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) - Nový zákon o uvádzaní dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh, ktorý predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), parlament v stredu definitívne schválil.

Cieľom zákona je zamedziť vstupu dreva z nezákonnej ťažby alebo výrobku z takéhoto dreva na vnútorný trh prostredníctvom určenia zodpovedných orgánov štátnej správy, vymedzenia ich kompetencií a určenia sankcií za správne delikty v oblasti uvádzania dreva alebo výrobkov z dreva na vnútorný trh.

Nelegálne získané drevo


„Tvrdo zakročíme proti každému, kto by sa chcel obohacovať na nelegálne získanom dreve. Zákonom zamedzujeme vstupu dreva z nezákonnej ťažby, či už zo Slovenska, zo zahraničia alebo výrobkom z takéhoto dreva na vnútorný trh EÚ prostredníctvom Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie. Za porušenie tohto zákona budú hroziť sankcie až do výšky 200 tisíc eur,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná k zákonu.

Odporúčame:
Aktualizované: Starostovia píšu na ministerstvá, žiadajú zastaviť výrub v lesoch v okolí Bratislavy

Z nového zákona vyplýva, že ústredným orgánom štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na vnútorný trh na Slovensku bude ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré bude aj orgánom štátnej správy kompetentným na overovanie licencií FLEGT. V lesoch nevyhnutných pre potreby obrany štátu bude orgánom dozoru Ministerstvo obrany SR. Ďalšími orgánmi štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na vnútorný trh z lesných pozemkov sú okresné úrady.

Licenčný systém FLEGT


Vzhľadom na potrebu zabezpečenia kontroly obchodníkov s drevom, ako aj dovozcov, u fyzických a právnických osôb uvádzajúcich drevo na vnútorný trh z iných ako lesných pozemkov orgánom dozoru bude Slovenská lesnícko-drevárska inšpekcia.

Zákon sa týka aj nariadenia o vytvorení licenčného systému FLEGT na dovoz dreva do Európskeho spoločenstva a vykonávacieho nariadenia komisie, ktoré stanovuje podrobné pravidlá vykonávania nariadenia FLET. Vo vzťahu k nariadeniu ide o overovanie licencií z tretích krajín, s ktorými má EÚ uzatvorené partnerské dohody. Zákon nadobúda účinnosť 1. júla tohto roka.

Viac k témam: drevo, Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, nelegálna ťažba dreva
Zdroj: Webnoviny.sk - Ficova vláda bojuje proti nezákonnej ťažbe dreva novým zákonom, za porušenie hrozí sankciami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.