Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zástupcovia europarlamentu preverili slovenský pozemkový fond, zistili niekoľko nedostatkov

 Webnoviny   9. marec 2018  295  
Zástupcovia europarlamentu preverili slovenský pozemkový fond, zistili niekoľko nedostatkov

BRATISLAVA 9. marca (WebNoviny.sk) - Zástupcovia Európskeho parlamentu (EP) sa na osobitnej kontrolnej misii v Bratislave zaujímali hlavne o pozemkové právo a spôsoby uzatvárania nájomných zmlúv na poľnohospodársku pôdu, zvlášť zmlúv na prenájom štátnej pôdy a pôdy neznámych vlastníkov.

Nedostatky v oblasti štrukturálnych fondov


Zistili nedostatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), kde konštatovali nedostatky najmä v oblasti štrukturálnych fondov. Informovala o tom v piatok na brífingu vedúca delegácie Európskeho parlamentu na misii v Bratislave Ingeborg Grässleová.

"Pozreli sme sa na poľnohospodárske prostriedky, pretože zavraždený Ján Kuciak pracoval na poľnohospodárskych fondoch. Navštívili sme Pôdohospodársku platobnú agentúru, hovorili sme s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou, pozreli sme sa na pozemkový fond a zisťovali sme jeho fungovanie," ozrejmila Grässleová.

Dlhodobé podfinancovanie


Slovenský pozemkový fond preverovala delegácia z toho dôvodu, že vlastní 25 % poľnohospodárskej pôdy a spravuje aj pozemky neznámych majiteľov, ktoré prenajíma. Delegácia konštatovala zistenie niekoľkých nedostatkov.

Odporúčame:
Matečná žiada od Nicholsonovej ospravedlnenie za samé klamstvá, podľa SaS by sa mala upokojiť

"Zistili sme, že možno tá cena za prenájom pozemku je na Slovensku veľmi atraktívna, keď tu dostanete eurofondy na prenajatú pôdu. Videli sme tu problémy v PPA a budeme tam musieť urobiť nejaké následné činnosti. PPA má problémy najmä so štrukturálnymi fondmi. Tieto nálezy komisie boli zahrnuté už aj v dokumentoch, ktoré sme pripravovali pred touto cestou," povedala vedúca delegácie EP.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR už vo štvrtok konštatovalo, že predmetom diskusie bolo aj dlhodobé podfinancovanie Pôdohospodárskej platobnej agentúry a snaha vedenia slovenského agrorezortu procesy plne digitalizovať.

Viac k témam: Európsky parlament, Ingeborg Grässle, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra, SPF Slovenský pozemkový fond
Zdroj: Webnoviny.sk - Zástupcovia europarlamentu preverili slovenský pozemkový fond, zistili niekoľko nedostatkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.