Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

OLAF vie o zneužívaní eurofondov, ministerstvo pôdohospodárstva vyšetrovanie nekomentuje

 Webnoviny   1. marec 2018  270  
OLAF vie o zneužívaní eurofondov, ministerstvo pôdohospodárstva vyšetrovanie nekomentuje

BRATISLAVA 1. marca (WebNoviny.sk) - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) registruje správy o možnom zneužívaní európskych peňazí v oblasti poľnohospodárstva na Slovensku, ktoré priniesol investigatívny reportér Ján Kuciak.

Pre agentúru SITA to uviedlo tlačové oddelenie úradu. "OLAF sa v súčasnosti nemôže bližšie vyjadriť. Ako vždy, keď OLAF identifikuje potenciálnu oblasť preverovania, ktorá sa môže týkať podvodu alebo nerovnomernosti v súvislosti s fondmi EÚ, posúdi takéto informácie v súlade so svojimi postupmi," uzavrel OLAF.

Možné ohrozenie vyšetrovania


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v stredu informovali, že nebudú až do odvolania poskytovať informácie týkajúce sa vyšetrovania úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ako informoval hovorca rezortu Vladimír Machalík, dôvodom je možné ohrozenie vyšetrovania.

Odporúčame:
Brusel po vražde Kuciaka preverí podozrenia zo zneužitia eurofondov, vyhlásil Oettinger

PPA už v pondelok oslovila orgány činné v trestnom konaní zaoberajúce sa vyšetrovaním tohto prípadu a úzko s nimi komunikuje. Agrorezort a PPA sú v tomto prípade súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní, čo znamená, že podrobné informácie z prostredia výkonu svojej činnosti môžu podávať len orgánom činným v trestnom konaní.

Pre MPRV a PPA už preto prestáva platiť zákonná povinnosť poskytovať informácie, ktoré sa vzťahujú alebo môžu mať len potenciálnu súvislosť k vyšetrovanej udalosti. „Funkcionári ministerstva a PPA poskytujú a naďalej budú poskytovať plnú súčinnosť len príslušným orgánom činným v trestnom konaní,“ zdôraznil Machalík.

Jasaň a Trošková sa vzdali funkcií


Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, prezident Andrej Kiska vystúpi v nedeľu v RTVS.

Odporúčame:
Štátna radkyňa Trošková a Jasaň dočasne opúšťajú svoje pozície na úrade vlády

Do vyšetrenia prípadu sa vzdali funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval. Tlaky na vystúpenie z koalície rastú aj v koaličnom Moste-Híd. Tí tvrdia, že bez odchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara nebude verejnosť vyšetrovaniu veriť.

Viac k témam: Ján Kuciak, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, OLAF, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra
Zdroj: Webnoviny.sk - OLAF vie o zneužívaní eurofondov, ministerstvo pôdohospodárstva vyšetrovanie nekomentuje © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.