Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce má za sebou ďalší míľnik

 Webnoviny  13. február 2018  91  
Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce má za sebou ďalší míľnik

BRATISLAVA 13. februára (WebNoviny.sk) - Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce má za sebou ďalší dôležitý krok. Slovenské elektrárne pripojili tretí blok k elektrizačnej sústave.

Ukončeniu studených hydroskúšok


Pripojenie v súčasnosti slúži ako hlavný zdroj napájania stavby a pre spúšťanie bloku do prevádzky. Po dokončení dostavby sa cez toto pripojenie bude dodávať elektrina do prenosovej sústavy Slovenska.

Odporúčame:
Štát nestratil záujem o kúpu 17-percentného podielu Slovenských elektrární

„Dosiahli sme ďalší míľnik uvádzania jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky. Ukončenie sieťového pripojenia tretieho bloku potvrdzuje dosiahnutý pokrok na stavbe a náš ďalší krok smeruje k ukončeniu studených hydroskúšok, ako aj k začiatku predprevádzkových horúcich funkčných skúšok,“ informoval projektový riaditeľ dostavby blokov Francisco José Morejón Verdú.

400-kilovoltové prenosové vedenie


Keď bude tretí blok v prevádzke, jeho výkon sa bude dodávať slovenským zákazníkom cez 400-kilovoltové prenosové vedenie cez rozvodňu Veľký Ďur.

„Spolupráca s prevádzkovateľom slovenskej prenosovej sústavy, spoločnosťou SEPS, a s ďalšími technickými partnermi bola úspešná a môže slúžiť ako príklad pre iné podobné veľké projekty elektrární,” dodal Verdú.

V súlade so strategickými plánom Slovenských elektrární, ktorý bol schválený akcionármi spoločnosti v marci minulého roku, sa začiatok prevádzky tretieho mochoveckého bloku očakáva koncom tohto roka a štvrtého bloku koncom roka 2019. V závere minulého roka bola dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce ukončená na 96,1 % a štvrtého bloku na 84,5 %.

Viac k témam: Atómová elektráreň Mochovce, Slovenské elektrárne
Zdroj: Webnoviny.sk - Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce má za sebou ďalší míľnik © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.