Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Východoslovenskí energetici plánujú investovať do distribučnej sústavy desiatky miliónov eur

 Webnoviny  11. január 2018  74  
Východoslovenskí energetici plánujú investovať do distribučnej sústavy desiatky miliónov eur

BRATISLAVA 11. januára (WebNoviny.sk) - Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) plánuje v tomto roku investovať zhruba 40 miliónov eur. Objem investícií by sa tak mal pohybovať na úrovni minulých rokov. Investície pôjdu najmä do rekonštrukcie a rozvoja distribučnej sústavy. Pôjde najmä o elektroenergetickú infraštruktúru súvisiacu s vysokým a nízkym napätím.

„Medzi najväčšie projekty patrí napojenie priemyselného parku vo Veľkej Ide na napäťovej úrovni 110 kilovoltov, modernizácia veľkých elektrických staníc v Spišskej Novej Vsi, Prešove a Poprade,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Investície do rozširovania sústavy


Východoslovenskí energetici plánujú investovať aj pod Tatrami, v humenskom, michalovskom, rožňavskom regióne, tiež v lokalite Košice-okolie.

„Na tento rok sme naplánovali viac ako 400 investičných projektov na úrovni vysokého a nízkeho napätia, ktoré sa dotknú aj najodľahlejších obcí. Chceme, aby mali všetci odberatelia rovnako kvalitnú, bezpečnú a spoľahlivú distribúciu elektriny,“ dodala Danihelová.

Odporúčame:
Trh s dodávkami energií budú podľa SSE opúšťať špekulanti, štátny podnik očakáva stabilitu

Firma chce investovať aj do rozširovania svoje distribučnej sústavy. V súčasnosti vlastní a spravuje v Košickom, Prešovskom a v časti Banskobystrického kraja takmer 22 tisíc kilometrov vedení.

Distribučná spoločnosť chce v tomto roku vo vytypovaných lokalitách pokračovať v investíciách aj čo sa týka zmeny vzdušného vedenia na podzemný variant. „Ide najmä o exponované trasy v dĺžke spolu približne 60 kilometrov v takých lokalitách, kde pre kombináciu nepriaznivých klimatických podmienok, vegetácie a fauny dochádza k takým výpadkom v distribúcii elektriny, ktoré nedokážeme ovplyvniť,“ vysvetlila Danihelová.

Inštalácie inteligentných meradiel


Aj v minulom roku preinvestovala východoslovenská distribučka približne 40 miliónov eur. „Jedným z prvých úspechov minulého roka je už zrealizovaná úprava vedenia v okolí Tatranskej Kotliny, pri ktorej sme sa dohodli so zástupcami mesta Spišská Belá, ako investorom nového cyklochodníka, do ktorého mohla uložiť práve nové káblové podzemné vedenie. V podobnom duchu a s rovnakým cieľom práve prebiehajú rokovania so správcom cestnej komunikácie v Ždiari,“ doplnila Danihelová.

Firma pokračovala v minulom roku v inštalácii inteligentných meradiel. „V súčasnosti sú už dve tretiny spotreby odberateľov zaznamenávané v takzvanom priebehovom meraní. To znamená, že ide o kombináciu inteligentného meracieho systému a jeho predchodcu automatizovaného zberu dát,“ dodala Danihelová.

Východoslovenská distribučná nainštalovala k decembru minulého roka už vyše 45-tisíc inteligentných meradiel. Do roku 2020 bude mať inteligentné meradlá až 100 tisíc domácností a firiem.

Odporúčame:
Veľkoobchodné ceny elektriny budú podľa VSE stále rásť, energetici chcú zrušenie regulácie cien

Východoslovenská distribučná je energetická spoločnosť, ktorej hlavnou činnosťou je distribúcia elektriny vlastnou distribučnou sústavou až ku konečnému spotrebiteľovi. Vznikla v novembri 2005 a začala svoju činnosť v júli 2007, keď sa odčlenila od spoločnosti Východoslovenská energetika. Elektrinu distribuuje do viac ako 600 tisíc odberných miest.

Jej materskou spoločnosťou je VSE Holding. Akcie VSE Holding vlastnia dvaja akcionári, 51 % akcií vlastní Slovenská republika, v mene ktorej koná Ministerstvo hospodárstva SR, 49 % akcií vlastní spoločnosť innogy International Participations N.V.

Viac k témam: elektrická energia, elektrina, VSE Východoslovenská energetika
Zdroj: Webnoviny.sk - Východoslovenskí energetici plánujú investovať do distribučnej sústavy desiatky miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.