Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Dopravný podnik Arriva zamestnal vodičov z Ukrajiny, vyrovnáva sa s nedostatkom šoférov v Nitre

 Webnoviny   7. december 2017  95  
Dopravný podnik Arriva zamestnal vodičov z Ukrajiny, vyrovnáva sa s nedostatkom šoférov v Nitre

NITRA 7. decembra (WebNoviny.sk) - Na linkách mestskej autobusovej dopravy v Nitre začne v najbližších dňoch jazdiť 15 vodičov z Ukrajiny.

Dopravný podnik Arriva Nitra chce ich zamestnaním zabrániť tomu, aby sa opakoval problém s nedostatkom vodičov. Masívne výpadky spojov v Nitre trvali od mája až do začiatku novembra. Momentálne vypomáhajú na mestských linkách vodiči z iných oblastí Slovenska.

Prešli kurzom slovenčiny


„V októbri boli kolegovia priamo na Ukrajine a robili tvrdý výber, aby tí vodiči boli naozaj profíci v každom smere, čo aj sú. V novembri sa robili papierové úkony, aby získali pracovné povolenie,“ informoval vo štvrtok na stretnutí s novinármi v Nitre generálny riaditeľ Arriva Nitra Juraj Kusy.

Vodiči predtým jazdili na mestských autobusoch v Kyjeve. Prechádzajú aj kurzom slovenčiny, aby sa vedeli s cestujúcimi dohovoriť. Arriva plánuje na Slovensko dotiahnuť aj ďalších vodičov z Ukrajiny, keďže v rámci celého Slovenska jej chýba približne stovka šoférov, a zároveň očakáva, že v priebehu najbližších rokov jej odíde 50 – 60 vodičov do dôchodku.

Znížiť vek a zvýšiť platy


Ako však zdôraznil generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan, zamestnávanie vodičov zo zahraničia ani ich presun v rámci krajiny nie sú dlhodobo udržateľné riešenia. Z dlhodobého hľadiska by podľa neho prinieslo pozitívny efekt najmä legislatívne zníženie minimálneho veku pre vodičský preukaz na autobus z 24 na 21 rokov a tiež zvyšovanie platov. Arriva sa chce podieľať aj na duálnom vzdelávaní.

Odporúčame:
Platy poslancov sa novelou zákona o dani z pridanej hodnoty zvýšia o jedno euro

Dopravný podnik v tomto roku navýšil priemernú mzdu vodičov minimálne o štyri percentá, čo predstavuje 80 eur. V postupnom zvyšovaní miezd plánuje pokračovať aj v roku 2018. V spolupráci s mestom Nitra zaviedli aj motivačný príspevok pre vodičov vo výške 145 eur.

„Stávame sa zamestnávateľom, pre ktorého sa oplatí pracovať, pretože v histórii sa ešte nestalo, že by sme mali 17 vodičov v autoškole, ako je to teraz,“ podotkol Kusy. Títo vodiči začnú jazdiť v nitrianskej MHD v priebehu dvoch – troch mesiacov, sú medzi nimi aj tri ženy.

Odporúčame:
Nedostatok vodičov pociťuje aj spoločnosť Arriva, problém majú vyriešiť zahraniční zamestnanci

Od 6. novembra mal platiť dodatok k zmluve o výkonoch vo verejnom záujme, podľa ktorého by mala Arriva Nitra zaplatiť mestu Nitra pokutu 1 000 eur za každý spoj vynechaný z viny dopravcu. Schválili to nitrianski mestskí poslanci na zastupiteľstve. Dopravca však zatiaľ dodatok k zmluve nepodpísal, rokuje s mestom.

„Bez ohľadu na to, či dodatok bude podpísaný, alebo nie, a aké bude jeho znenie, naším cieľom je dodávať služby na sto percent,“ povedal Ivan.



Viac k témam: Arriva, nitra, Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk - Dopravný podnik Arriva zamestnal vodičov z Ukrajiny, vyrovnáva sa s nedostatkom šoférov v Nitre © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.