Piatok, 19. apríl 2024
Zamračené  6,5 °C
Mimoriadne správy

Otcovská dovolenka nebude, parlament opozičný návrh neschválil

 Webnoviny  18. máj 2017  370  
Otcovská dovolenka nebude, parlament opozičný návrh neschválil

BRATISLAVA 18. mája (WebNoviny.sk) - Národná rada SR neschválila návrh novely zákona o sociálnom poistení od nezaradenej poslankyne Simony Petrík, ktorým sa mala zaviesť otcovská dovolenka.

Podľa jej návrhu by Sociálna poisťovňa poskytovala otcom tzv. otcovskú dávku, čím by otec získal nárok na dva týždne plateného voľna navyše počas šestonedelia a rovnako ako matka by získal nárok na 75 % dennej hrubej mzdy zo Sociálnej poisťovne. Ako uviedla poslankyňa, v súčasnosti síce majú otcovia nárok na materskú dávku, avšak nemôžu si ju vziať v období, keď materskú dávku dostáva matka dieťaťa.

Poslankyňa Simona Petrík neuspela ani s druhým návrhom novely zákona o sociálnom poistení. Týmto návrhom chcela zaviesť možnosť zdieľaného ošetrovania člena rodiny. V súčasnosti totiž môže dostávať ošetrovné zo Sociálnej poisťovne len jedna osoba v tom istom prípade.

"Rozdelenie obdobia ošetrovania medzi viacerých členov rodiny by prinieslo viac možností zladenia rodinného a pracovného života," uviedla. Matka s otcom by sa podľa jej návrhu mohli dohodnúť na prestriedaní sa pri ošetrovaní dieťaťa napríklad po dvoch dňoch a ani jeden z nich by nebol ukrátený na svojom nároku na ošetrovné.



Viac k témam: NR SR, otcovská dovolenka, Simona Petrík
Zdroj: Webnoviny.sk - Otcovská dovolenka nebude, parlament opozičný návrh neschválil © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.